вторник, 12 июня 2012 г.

Виховний захід "Фізика навколо нас"


" ФІ3ИКА НАВКОЛО НАС"
ЧАС ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ У ФІЗИЧНОМУ КАБІНЕТІ
Мета: зацікавити дітей показом цікавих i ефектних дослідів, які можна поясните на основі знанъ з кypcv природознавства та географії. Навчити спостерігати i робити висновки. Проілюструвати єдність законів природи. Зацікавити дітей майбутнім предметом.
Обладнання: портрети вчених ( Аристотель, Архімед, Галілей, Торрічеллі, Паскаль); таблиця "Атмосферний тиск" ( дослід Торрічеллі); насос Комовського, модель фонтана, скляна посудина, вода, сполучені посудини.
1 вед. Добрий день шановні rocтi!
Ми вас вітаємо у фізичному кабінеті. Це клас в якому ви будете навчатися iз слідуючого року. I будите вивчати новий предмет фізику.
2 вед. Фізика основна наука про природу. Навіть слово "фізика" грецькою означає – природа.
1 вед. Фізика - наука експериментальна, оскільки грунтується на фактах добутих дослідним шляхом.
2 вед. Фізика одна з найдавніших наук. Icтopiя її розвитку налічує багато віків. Першими фізиками були грецькі вчені, які жили за кілька сотень років до початку нашої ери.
1 вед. Аристотель - один з найавторитетніший учений Давнъої Греціїв. Він дав досить повну класифікацію видів механічного руху, сформулював закон прямолінійного поширення світла, наблизився до розгадки деяких атмосферних явищ ( утворення вітру, блискавки), пояснив фізичну суть утворення звуку.
1    вед. Архімед - давньогрецький учений, інженер-винахідник. Вивчав умови рівноваги тіл. Зробив важливі висновки щодо простих механізмів, плавання тіл. Про його геніальні здогадки скдадено легенди, а в наш час за цими легендами зняли мультиплікаційні фільми. Наприклад, про викриття шахраїв, що вигатовляли корону сіракузького царя Гієрона.
1 вед. Також ви чули імена видатних фізиків, таких як Галілео Галілей, Ісаак Ньютон, Джеймс Максвелл, Майкл Фарадей, Нільс Бор, Альберт Ейнштейн, Павло Попов та інші.
2 вед. Фізика вивчає природу. Усе, що відбувається в природі, називають явищами. I сьогодні про деякі з них ми вам розповімо.
1    вед. Чи знаєте ви, що ми живемо на дні океану? Так на дні величезного океану! Ми живемо на дні повітряного океану. Поверхня Землі - дно цього океану.
2    вед. Земна поверхня i тілa, що перебувають на ній, зазнають тиску всієї товщі повітря, або, як звичайно говорять, зазнають атмосферного тиску.
1 вед. Вивчення атмосферного тиску має свою велику i повчальну icтopiю. Воно було тісно пов'язане з пракгичними потребами людей. Icтopiю відкриття атмосферного тиску вам розповість Ганна i Михайло.
Розповідь Ганни: Будова насоса була відома ще в сивій давнині. Однак i старогрецькнй учений Аристотель i його послідовники пояснювали рух води за поршнем у трубі насоса тим, що "природа боїться пустоти". Справжня ж причина цього явиша - тиск атмосфери - їм була невідома. У кінці першої половини XVII ст„ у Флоренції - багатому торговому місці Італії - будували насоси.
За допомогою цих насосів хотіли піднімати воду на велику висоту, але насоси "відмовлялися" це роботи. Звернулися за допомогою до Галілея. Галілей дослідив насоси i знайшов, що вони справні, але не можугь підняти воду вище, ніж на 18 італійських ліктів ( близько 10 м). Галілей був дуже старий, коли почав вивчати це питания i не встиг його розв'язати. Адже незадовго до цього він пepнic суд інквізиції, яка примусила його зректися своїх наукових перекопань. Після смерті Галілея, наукові дослідження проводив його учень – Торрічеллі. Він прийшов до висновку, що слравжньою причиною піднімання в трубці ртуті є тиск повітря, а не боязнь пустоти".
Цей тиск чинить повітря своєю вагою. Торрічеллі провів слідуючий дослід: скляну трубку, завдовжки близько 1 м, запаяну з одного кінця, заповнюють ртуттю. Потім, її перевертають, опускають у чашку з ртуттю i під ртуттю відкривають кінець трубки. Частина ртуті при цьому виливається в чашку, а в трубці залишається стовп заввишки близько 760 мм. Він пояснив це тим, що атмосфера тисне на поверхню pтyri в чашці.
Розповідь Михайла: Про досліди Торрічеллі довідався французький учений Паскаль. Паскаль повторив дослід Торрічеллі з ртуттю i водою. Однак він вважав, що для остаточного доведення факту існування атмосферного тиску потрібний ще один вирішальний дослід. Паскаль вирішив виконати дослід Торрічеллі один раз біля підніжжя якої-небудь гори, а вдруге на вершині її i виміряти в обох випадках висоту ртутного стовпа в трубці. Якби на вершині гори стовп pryri був ннжчий, ніж біля її підніжжя, то звідси треба було б зробити висновок, що ртуть у трубці справді підтримується атмосферным тнском. "*Легко зрозуміти, - говорив Паскаль, - що біля підніжжя гори повігря чинить більший тиск, ніж на вершині її,тоді як немає ніяких підстав припускати, що природа зазнавала більшої боязні пустоти внизу, ніж yгopi." Такий дослід був проведений i результати його здивували всіх присутніх. Тиск повітря на вершині гори, де проводились досліди, був май же на 100 мм. рт. ст. меншнй, ніж біля підніжжя гори. Цим дослідом він довів, що атмосферний тиск залежить від висоти. Чим більша висота над поверхнею Землі, тим менше атмосферний тиск. Досліди Паскаля остаточно спростували тeopiю Аристотеля i переконливо підтвердили існування атмосферного тиску.
2 вед. Ми вci звикли до тиску, який чинить атмосфера, а чи можна цей тиск побачити?
1 вед. Так, можна і для цього ми продемонструємо декілька дослідів.
Дослід 1. Таємнича властивість редиски.
Беремо тарілку i ту половину редиски, що з хвостиком. В середині редиски зробити невелике заглиблення. Тепер придавіть редиску, щільно до тарілки. Піднімаємо за хвостик, i тарілка тякож піднялася. Чому тарілка не падає?
Дослід 2. Вода в перевернутій склянці.
Наповити склянку до краю водою, накрити аркушем товстого паперу. Підтримуючи аркуш рукою перевертаємо склянку, руку прибираемо. Чому вода зі склянки не виливається?
Дослід 3. Штучий флюс.
Візьміть воронку i прикладіть ii до щоки. Відкачайте насосом
повітря з воронки. Чому ми спостерігаємо набряк щоки?

Дослід 4.
Візьміть тарілку від повітряного насосу i поставте на її центр гранену склянку вверх дном так, щоб вона закрила отвір тарілки. Придавлюючи склянку, відкачати насосом Комовського повітря до 40-60 мм. рт. ст. Візміть склянку і підніміть. Чому разом з склянкою піднімається тарілка?
Дослід 5. Фонтан.
Візьміть круглодону колбу великої ємності. В її горловину вставте гумовий корок з пропущеною через нього скляною трубкою, зверху надіньте гумову трубку, а на неї затискач. 3 колби відкачати повітря за допомогою насосу Комовського. Швидко поставити затискач, від'єднати колбу від насоса i кінець трубки опустити в посудину з водою. Затискач зніміть i спостерігайте фонтан. Чому це відбувається?
2 вед. Дослід з фонтаном в порожнечу цікавий, але модель справжнього фонтану куда цікавіша!
Дослід 6. Демонстрація моделі фонтана.
1 вед. Робота цього фонтана заснована на принципі так званих сполучених посудин. Це такі посудини, в яких рідина встановлюється на одному рівні (демонстрація сполучених посудин).
2 вед. Ми вам розповіли про одне з явищ природи - атмосферний тиск. А зараз перевіремо, чи знаєте ви інщі явища природи.
ЗАГАДКИ.
1.  Лежить килим великий-превеликий, а ступити на нього не можна. (Небо).
2.          Над бабусиною хатою висить хшба скибина (Місяць).
3.    Двері не відчиняє, а в дім потрапляє. (Сонячний промінь).
4.    Біля носа вться, а в руки не дається. (Bітep).
5.          Біла гора легша пір'їни. (Хмара).
6.    На сімдесят одну дорогу насипало гороху, таніхто його не збере: ні цар, ні царица, нi красна дівиця. (Град).
7.          У нас зимою білим цвітом сад зацвів, ніби літом, (Іней).
8.    У воді не тоне, I в вогні не горить. (Л1д).
1 вед. Так, ви знаєте явища природа. А на наступний piк ви будете вивчати фізику i взнаєте багато цікавого про природу i про явища, які в ній відбуваються.2 вед. А сьогодні дякуємо вам за увагу i чекаємо вас на слідуючий рік у фізичному кабінеті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий